BENGAWAN SOLO DI SAAT GENTING..


Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Salam, kepada para bloggers dan pembaca setia blog ini.

Nampaknya, rakyat Indonesia masih belum berpuas hati dengan Malaysia. Perlulah ditekankan di sini ialah masalah tersebut tiada kena mengena antara kerajaan Susilo Bambang Yudhoyono dan kerajaan Mohd Najib Razak. Dan percayalah, penulis tidak berpendapat bahawa kerajaan Indonesia ingin menganyang Malaysia seperti dahulu (Don't you read the history books, Jose!?)
 
Merujuk kepada cerita di sini, apakah perlu keganasan ini berlaku? Pokok persoalannya ialah siapakah yang mencetuskan konflik ini? Penulis yakin, jika tiada angin masakan pokok boleh bergoyang!

Apakah mereka sedar, sebenarnya mereka itu yang sepatutnya dihalau keluar dari Malaysia? Tidakkah mereka lupa bahawa merekalah pencetus utama kepada semua masalah sosial, ekonomi mahupun jenayah di Malaysia. Sepatutnya, mereka harus bersyukur, rakyat Malaysia tidak mengemukakan slogan "Nyah Indon dari bumi Malaysia" kerana penulis yakin dan pasti mereka pasti akan merempat di bumi mereka sendiri kerana tiada peluang pekerjaan seperti di Malaysia.

Penulis tidak bersikap emosional cuma sedikit tertekan dan kesal.

Masalah  dan musuh utama negara Malaysia dan Indonesia ialah kesan globalisasi dan juga ekonomi yang tidak stabil. Mereka seharusnya bekerjasama baik dari peringkat rakyat hinggalah kepada pemerintah itu sendiri. Penulis yakin, isu-isu yang berbangkit ini dapatlah diselesaikan.

Wahai rakyat Indonesia, letak sahaja buluh runcing anda. Kita seharusnya bersatu dan menghadapi semua rintangan sebagai satu saudara serantau!

Kita Kan Tersesat Pabila malam Menjemput Bulan Semula Ke Sangkar Waktu - The Salam Connection

photo courtesy from Utusan Malaysia online

Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Surat terbuka Kapada Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia.

Menjalin hubungan sehingga hari ini Indonesia naik pijak kepala Malaysia sudah keterluan.
Indonesia tidak sangat ambil berat kesan negatif terhadap maruah dan martabat bangsa Melayu kita.
Kesan ekonomi,martabat, dan kepakaran.
Taada Untung sikit pun kita antar pelajar kita.
Kita balik mesti bayar balik pinjaman PTPTN,dan wang itu sudah lepas di Negara Indon..
Aliran tunai ke Indonesia atas urusan pelajaran tak sangat banyak.

Malaysia sebaliknya harus kaji dan bertindak atas kajian kajian atas kebanjiran warga Indonesia sama yang ade MYKAD MERAH,Pas KERJA sah,kerja tanpa pas ,melangar syarat lawatan saperti kerja segala macam maasalah sosial dan mengaku pelancung (malam malam pergi dangdut di Pudu dan Chowkit).
Yang daftar dengan kedutaan Indon telah mencecah nya 1,800,000 orang.
UMUM tahu melalui media masa, artikel dan berita rencana, masih tiada pemutus dasar bersabit dengan hubungan kita sampai kan di hina segala nya .
Mereka pulak dapat hantaran wang ke luar negara RM15,000,000,000 setahun.
Kesan negatif "social cost" emamng ta imbang dengan pungutan levi.
Tambah merek beranak pinak macam tiada ke habisan.
Pusat kesihatan kerajana dan klinik bidan di banajiri ngan ibu yang menganadung ,dan beranak tak berhenti(24 bulan tahun dapt dua anak).
Itu semua dan lain lain orang melayu tak ambil berat sangat kerana orang melayu murah hati kapada tiap pendatang(tanya Ng Yen Yen) dan Immigresen)
Tetapi Kita harus kaji perkara besar saperti ini kerana melibat kan MARUAH Negara.
Perkara tak berapa besar macam ini kena amabil kira dalam "Balance of Payments" negara dan "BOT antara Msia dan Indonesia.
Kita mesti ambil sikap berani dan to sah lah nak tak imbang.
Tapi tiada siape pemimpin atau menteri ambil pendirian tegas berkenaan kebanjiran warga asing jumlah 3,100,000 orang.
kalu nak guna semua tenaga pekerja kerajaan Malaysia seramai 1,300,000orang pun tak cukup nak awasi 3,100,000 orang.
Kerajaan Malaysia bertindak sekarang,jangan nasi di jadikan kanji.
Banjir katakan.
changkat lobak.
arjuna waspada.

Catatan popular daripada blog ini

MENANGGUK DI AIR YANG KERUH

APAKAH AVM DAN BENARKAH ANDA HANYA MENGALAMI MIGRAIN?

ALLAHYARHAM TAN SRI DR P RAMLEE