TIADA MAAF BAGIMU..

Oleh – Hesmel Faznee Ahmad Faisal

Penulis amat tertarik dengan konsep meminta maaf. Kemaafan adalah satu perkara yang terpuji. Ada juga yang menganggap ianya satu perbuatan yang paling mulia. Tetapi jika kemaafan itu dipinta hanyalah kerana didesak, ditekan, mahupun kerana hendak melindungi sesuatu atau kerana berada di dalam keadaan ketakutan ataupun merasakan bersalah, maka jadilah ia satu kemaafan yang bersifat “half past six” (José, pinjam terminologi Tun Dr. Mahathir!)

Penulis yakin, ramai yang akan merasa hairan mengapakah penulis membangkitkan isu ini.

Pak Lah a.k.a the lame duck retired Government servant akan memohon maaf, sekiranya dia didapati tersilap fakta mengenai penglibatan anaknya di dalam SCOMI, semasa bercakap tentang isu ini di dalam rancangan Bersemuka Bersama Perdana Menteri (atau mungkin Bermuka-Muka Bersama Perdana Menteri) yang telah disiarkan di dalam TV baru-baru ini.

Katanya, “ramai orang menuduh saya telah menipu dan mereka telah berjaya mengemukakan bukti tentang perihal SCOMI.” Dia berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat bahagian UMNO Ampang, pada 2hb September lalu.

Dalam rancangan Bersemuka Bersama P.M a.k.a Bermuka-Muka Bersama P.M baru-baru ini, Pak Lah a.k.a the lame duck retired Government servant telah membuat segala penafian anaknya mendapat kontrak-kontrak dan projek daripada Kerajaan. Katanya lagi, dia tidak pernah mengambil tau tentang penglibatan anaknya di dalam SCOMI mahupun masuk campur dalam perniagaan anaknya.

Penulis teringat ungkapan “tidak cerdiknya” yang telah berkata “Saya Perdana Menteri, saya tahu apa yang saya buat!”. Nampaknya ternyata dia tidak tahu apa-apa pun.

Penulis teringat ayah penulis. Seorang yang amat tegas. Beliau tahu setiap perkara yang penulis lakukan. Itulah contohnya seorang ayah yang prihatin. Beliau tidak perlu mendabik dada dan mengakui dia seorang pemimpin yang terpuji, seorang pemimpin Islam “Hadhari” dan sebagainya. Beliau melakukannya kerana beliau sedar keperluan dan juga tanggungjawab sebagai seorang ayah.

Walaupun penulis bukan lagi seorang remaja (namun hati, semangat dan keingingan penulis masih lagi seperti seorang remaja!) beliau tetap mengambil berat dan mengambil tahu tentang apa yang penulis lakukan.

Pak Lah a.k.a the lame duck retired Government servant hanya mempunyai 2 orang anak sahaja. Tidakkah ia menghairankan orang ramai jika dia berkata dia tidak tahu menahu tentang apa yang dilakukan anak-anaknya? Adakah ini menunjukkan dia seorang bapa yang tidak bertanggungjawab?

Penulis tidak berminat langsung tentang latarbelakangnya, samada dia seorang anak ulamak atau tidak tetapi persoalan pokoknya, adakah ianya satu jawapan yang meyakinkan jika dia hanya terus berkata “tidak tahu?”

Dia harus memeriksa tentang fakta-fakta yang hendak dikeluarkannya sebelum memaklumkan kepada orang ramai. Apabila Pak Lah meminta maaf, kredibilitinya sebagai P.M akan tercalar sedikit. Bukanlah salah jika seseorang itu memohon maaf tetapi ia akan kelihatan sedikit naive kerana kesalahan-kesalahan berbentuk minor ini akan membuatkan keadaan menjadi bertambah resah. Orang ramai akan membuat banyak spekulasi lagi selepas ini.

Disebabkan itulah jika dibandingkan dengan semua Perdana Menteri sebelum ini, jarang di antara mereka membuat kenyataan memohon maaf di atas sesuatu perkara. Melainkan perkara itu benar-benar mendatangkan komplikasi yang besar atau sebaliknya.

Ada diantara Perdana Menteri kita yang terus meletakkan jawatan kerana tidak merasa dirinya popular lagi dan ada yang terus mempertahankan jawatan mereka kerana merasakan dirinya benar dan apa yang dilakukannya itu adalah yang terbaik untuk negara.

Tetapi di dalam kes Pak Lah a.k.a the lame duck retired Government servant, semakin banyak dia bercakap semakin banyak huru hara yang berlaku! Di dalam perkara ini, tidak hairanlah jika ramai yang mempermainkannya, memperlecehkannya dan ada juga yang terus memperbodohkannya (penulis tidak mahu menerangkan secara terperinci!)

Kenyataan dan juga perkataan yang digunakan olehnya seperti iblis dan sebagainya dilihat sebagai satu perkara yang tidak seharusnya diungkapkan oleh seorang yang datang dari keluarga ulama dan keluarga baik. Begitu juga membiarkan anak menantu melemparkan tuduhan “beruk” kepada orang! Terutamanya kepada pemimpin terdahulu yang telah banyak berjasa kepada negara!

Akhirnya orang ramai mula sedar, “beruk” yang melemparkan tuduhan itu telah menjadi “beruk” semasa mengetuai demonstrasi membantah kehadiran Condolezza Rice baru-baru ini!

Penulis masih lagi tertanya sehingga kini, apakah ini contohnya “Islam Hadhari”? Begitu juga sikap diamnya apabila ada menteri malah menantunya sendiri memberikan gelaran kepada bekas pemimpin negara kita?

Yang paling menimbulkan kegusaran dan juga kekacauan di dalam episod cerita ini ialah kemunculan watak utama dalam kekusutan ini. Seekor beruk peliharaan Pak Lah a.k.a the lame duck retired Government servant, telah diangkat sebagai wira bangsa Melayu, gara-gara sifat chauvinist (José, ia bermaksud cinta melampau terhadap bangsanya) terhadap mereka yang mengambil kesempatan terhadap keadaan yang berlaku sekarang.

Persoalannya sekarang, sejak bilakah “beruk” ini menjadi pembela bangsa Melayu? Setahu penulis, “beruk” ini tidak pernah menuntut di tanahair, tidak pernah bergaul dengan masyarakat “grassroot” (baca Melayu di pendalaman atau di kawasan kampung) dan yang paling penting tidak tahu tentang sentimen orang-orang Melayu.

Janganlah hanya kerana baru 6 tahun menyertai UMNO (Itupun kerana mempunyai agenda tersendiri) terus diangkat menjadi pembela bangsa Melayu. Penulis kadangkala terfikir sejenak. Benarkah Melayu ini masyarakat pelupa? Ataupun mungkin Melayu ketandusan hero-hero untuk dipuja? Ataupun mungkin kerana “beruk” ini adalah “beruk” kesayangan Pak Lah a.k.a the lame duck retired Government servant, semua orang sibuk untuk memelihara, mengangkat dan mengampunya?

Penulis kesal dengan keadaan politik tanahair sekarang. Ini termasuk di dalam parti UMNO sendiri. Walaupun penulis merupakan penyokong kuat kerajaan dan juga parti UMNO, parti tunjak utama kerajaan sekarang tetapi nampaknya sekarang parti ini akan menjadi semakin pariah jika tiada usaha-usaha positif yang diambil untuk menyelamatkan parti keramat ini (José, ada sesetengah orang sanggup memutuskan persaudaraan kerana parti keramat ini!)

Mengapakah sejak kebelakangan ini, parti ini kelihatan sedikit kelam kabut? Mengapakah terdapat segelintir ahli UMNO yang mula meragui kepimpinan tertinggi? Mengapa? Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad a.k.a the Grand Oldman, mendapat banyak jemputan untuk menghadiri majlis bersama beliau.

Baru-baru ini sebuah majlis ‘Sanjungan Budi Bersama Tun Dr Mahathir Mohamad‘ anjuran UMNO Cawangan Kampong Padang Jual, Kuala Pilah, Negeri Sembilan telah diadakan pada 2hb September lalu. Ia bertujuan untuk orang ramai mendengar sendiri daripada Tun Dr. Mahathir tentang kekeliruan yang berlaku antara beliau dan Pak Lah a.k.a the lame duck retired Government. Mengikut laman web Agenda Daily;

Ketua UMNO Cawangan Padang Jual, Samah Mahat mengesahkan dalam ucapannya di majlis yang berlangsung di padang kecil sebelah dewan kampong itu bahawa beliau terpaksa merayu kepada Datuk Mukhriz Mahathir meminta agar bapanya dapat datang juga ke majlis itu. Katanya beliau lega bila Mukhriz memberi jaminan bahawa Dr Mahathir akan datang juga sekalipun dalam keadaan berselimut.

Dr Mahathir berucap sekitar 30 minit sahaja di majlis itu dengan nada suara yang serak dan adakalanya tersekat-sekat. Kelihatan sebuah ambulan di tempatkan tidak jauh dari khemah majlis itu. Malah sidang akhbar selepas majlis juga dibatalkan. Ini adalah kali pertama Dr Mahathir berucap di sebuah pentas anjuran sebuah UMNO cawangan di kawasan luar bandar sejak melancarkan kritikan terhadap Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Bagaimanapun keseluruhan majlis itu berakhir sekitar sejam setengah sahaja kerana masalah kesihatan Dr Mahathir. Sekitar 500 orang menghadiri majlis itu.

Sebilangan hadirin kelihatan berwajah kecewa kerana mereka menjangkakan hendak dengar ‘macam-macam’ dalam ucapan Dr Mahathir seperti yang diluahkannya di beberapa majlis ceramahnya di tempat-tempat lain. Dalam ucapannya Dr Mahathir banyak bercakap secara umum mengenai soal sejarah kemerdekaan negara dan menyentuh sikit dakwaannya mengenai tiadanya demokrasi dalam UMNO sekarang.”

Namun begitu Samah Mahat telah mencuri perhatian bila dalam ucapan alu-aluannya antara lain berkata,: “gila apakah UMNO Cawangan Padang Jual memanggil Tun Dr Mahathir Mohamad ketika orang lain takut mendekatinya.”

Katanya ini kerana mereka menyanjung pendirian Dr Mahathir berpegang kepada kata-katanya meletakan jawatan seperti yang diucapkannya pada akhir ucapannya di Perhimpunan Agung UMNO tahun 2002.

Menurutnya begitu juga mengenang kepada jasa-jasanya dalam pembangunan negara seperti membina Lebuhraya Utara Selatan dan lain-lain. Beliau juga kesal kerana merasa kebelakangan ini terdapat usaha untuk melupakan jasa bekas Perdana Menteri itu.

Samah Mahat yang juga ahli jawatankuasa UMNO Bahagian Kuala Pilah mendakwa ada usaha untuk mengagalkan majlis berkenaan menerusi penganjuran beberapa majlis di kawasan Kuala Pilah pada waktu yang sama seperti Pesta Pop Yeh Yeh dan majlis makan percuma.


Penulis yakin, tidak semua pemimpin dan juga ahli UMNO yang bersifat “pengecut” dan penyokong bertaraf “kami sokong tetapi tidak tahu sokong apa” berada di dalam parti itu. Ini kerana, beberapa cawangan UMNO di sesetengah tempat mahukan Tun Dr. Mahathir berucap di kawasan mereka namun disebabkan tekanan dari pihak tertentu mereka terpaksa melupakannya.

Penulis yakin, kebanyakan ahli UMNO lebih menyayangi parti daripada pemimpin. Namun, ada pihak-pihak tertentu memanipulasikan keadaan hingga menimbulkan kekeliruan yang lebih bercelaru. Ini termasuk cubaan-cubaan menghalang Tun Dr. Mahathir dari menjadi perwakilan ke persidangan agung UMNO yang akan diadakan selepas Aidilfitri nanti.

Penulis yakin, Tun Dr. Mahathir akan kalah kerana terdapatnya pihak-pihak tertentu yang akan terus “menutup” mulut Tun Dr. Mahathir dari bersuara. Bukankah kita sekarang mempunyai Perdana Menteri yang tidak bersuara, jadi mengapakah seorang rakyat biasa, seorang lelaki tua yang kebetulannya bekas Perdana Menteri harus bersuara?

Kadangkala penulis terhasut dan juga terpengaruh dengan cerita-cerita yang berlegar di dalam internet tentang isu-isu yang berlaku sekarang. Tetapi hakikat itu akan tetap menjadi hakikat. Dan hakikatnya sekarang, negara kita ditadbir oleh seorang pemimpin yang lemah, lembik dan hanya menantikan masa untuk diundurkan atau terpaksa mengundurkan dirinya.

Penulis rasa apa yang telah dinyatakan oleh rakan internet penulis, Dr. Bakri Musa di dalam artikelnya bertajuk “Pak Lah Undurlah”, ada benarnya. Ini kerana, Pak Lah a.k.a the retired lame duck Governmet servant telah menjadi liabiliti kepada negara. Ia ditambahkan lagi dengan “beruk” peliharaannya yang kelihatan semakin lama semakin “membesar” akibat di “belai dengan manja” oleh orang-orang di sekeliling Pak Lah a.k.a the retired lame duck Government servant.

Penulis tidak mahu melibatkan diri secara terus di dalam politik kerana penulis sedar politik adalah sesuatu yang “kotor”. Tetapi penulis tidak tahu bahawa ianya begitu kotor sehinggakan menukar seorang retired lame duck Government servant menjadi seorang yang lebih lame, mempunyai agenda tersembunyi dan begitu lemah sehinggakan pemerintahannya kelihatan menghancurkan negara dan menggadaikan maruah negara.

Kita kan Tersesat Pabila Malam Menjemput Bulan Semula Ke Sangkar Waktu – The Salam Connection

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

APAKAH AVM DAN BENARKAH ANDA HANYA MENGALAMI MIGRAIN?

MENANGGUK DI AIR YANG KERUH

PEMIKIRAN KREATIF