PERPADUAN RAKYAT YANG SEBENAR


Oleh – Hesmel Faznee Faisal

Salam, kepada para bloggers dan pembaca blog “syok sendiri” ini.

Menjelang malam ini, (28 Julai 2011) semua rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum, agama, fahaman politik dan warna yang “diminati” akan bersatu sebagai rakyat Malaysia yang sebenar menyokong pasukan “Harimau Malaya”, menentang pasukan musuh tradisi Malaysia (secara halus atau tidak!) Singapura, di dalam perlawanan bolasepak yang akan menentukan tempat di dalam perlawanan bolasepak Piala Dunia yang akan diadakan pada tahun 2014.

Setiap seorang daripada pemain Malaysia yang akan beraksi pada malam ini merupakan pahlawan, yang akan berjuang bukan sahaja bagi menentukan kejayaan Malaysia untuk menang di tempat sendiri (we’ve lost to Singapore 5-3 in the first round) tetapi berjuang sebagai “duta” perpaduan tersendiri bagi negara kita.

Di dalam sesuatu keadaan, hanya dua elemen yang mampu menyatukan atau mendamaikan 2 pihak yang berkonflik, iaitu elemen seni dan sukan. Dan dalam perkara ini, hanya kejayaan sukan yang mampu menyatupadukan rakyat Malaysia tanpa sebarang halangan.

Kita sudah terlalu bosan dengan cerita dan kerenah-kerenah politik, baik si penyokong mahupun si politikus yang selalu mencari jalan untuk mengucar-kacirkan negara, demi menegakkan ideology mahupun mencari exodus kepada masalah yang di hadapi.

Oleh sebab itulah, tanggungjawab dan tugas yang dipikul oleh pasukan “Harimau Malaya” ini adalah berat, berat kerana mereka perlu mengekalkan momentum kejayaan demi kejayaan bagi menarik lebih ramai penyokong mereka untuk terus kekal memberi sokongan yang padu.

Siapa boleh melupakan saat manis pada tahun 1992, hampir 20 tahun lalu di mana Malaysia berjaya menawan kembali Piala Thomas daripada Indonesia. Sejarah telah terakam di Stadium Negara di mana kita dapat lihat perpaduan yang paling jitu antara rakyat Malaysia. Secara harfiahnya pada malam itu, Ali telah memeluk Chong kerana terlalu gembira dengan kemenangan Malaysia manakala Siva pula dengan penuh rasa terharu mengambil gambar kedua mereka itu berpelukan gembira. 

Selepas itu, mereka bertiga berjalan bersama ke warung untuk makan sambil menceritakan saat-saat Rashid Sidek menundukkan pemain Indonesia, Rexy Mainaky (kalau tak salah).

Pada waktu ini, kita perlu meningkatkan lagi kejayaan di dalam permainan sukan dan di sini sukan merupakan elemen terakhir, selain daripada elemen 1 Malaysia yang cuba diterapkan kerajaan, bertujuan untuk menyatupadukan kembali rakyat Malaysia secara amnya.

Harimau Malaya, tanggungjawab anda adalah untuk memastikan kejayaan yang dicapai ini menjadi satu bentuk pemangkin kepada perpaduan rakyat yang lebih erat.

Kita Kan Tersesat Pabila Malam Menjemput Bulan Semula Ke Sangkar Waktu – The Salam Connection.

Ulasan

Tanpa Nama berkata…
"Selepas itu, mereka bertiga berjalan bersama ke warung untuk makan sambil menceritakan saat-saat Rashid Sidek menundukkan pemain Indonesia, Rexy Mainaky (kalau tak salah)."

Bro, Rexy main beregu.. masa tu Rashid Sidek lawan Ardy Wiranata..

Tapi betul masa tu memang terasa perpaduannya.. tidak mengira ideologi politik..

~ OnDaStreet
Emma berkata…
I remember when we won the Thomas cup beating Indonesia, we were all watching on TV. When Malaysia won, I think we were screaming and jumping with joy. It was pure happiness and satisfaction. Those were the days. Hope those days will come again.
The Eugenist berkata…
Ondastreet,

terima kasih kerana membetulkan fakta. Tapi yang pasti tepatnya ialah, sukan dan seni menyatukan manusia dari sempadan ideologi..
The Eugenist berkata…
Emma,

As mentioned earlier, it only takes the element of entertainment and joy to unite all of us Malaysians into one..

Catatan popular daripada blog ini

MENANGGUK DI AIR YANG KERUH

APAKAH AVM DAN BENARKAH ANDA HANYA MENGALAMI MIGRAIN?

PEMIKIRAN KREATIF