JALAN LAIN KE PARLIMEN

Oleh – Hesmel Faznee Faisal

Salam kepada para blogger dan pembaca setia blog syok sendiri ini (You know who you are!)

Baru-baru ini, penulis telah berpeluang untuk memasuki Parlimen (No, Jose.. I did not went there as a tourist but bare in mind, I was there as a guest!). Peluang ini sebenarnya datang secara kebetulan. Rasanya tidak perlulah untuk dielaborasi dengan lebih terperinci (there I go again. Writing in a style similar to that of a Government servant!).

Penulis berpeluang untuk mengikuti perbahasan untuk meluluskan pindaan kepada Rang Undang-Undang Hak Asasi Manusia serta penubuhan Suruhanjaya Intergriti Penguatkuasa atau SIAP.

Perkataan SIAP itu sendiri menjelaskan banyak definisi dan interpretasi. Kepada mereka yang mengunjungi kedai-kedai makan India Muslim. Ayat itu akan sering didengari, seperti "mamak, roti canai satu!" dan mamak itu akan menjawab "siap!".

Bagi masyarakat berketurunan Melayu Jawa, perkataan "Siap!" itu pula bukan bererti bentuk ugutan, sebaliknya ia memberikan gambaran, "tiada masalah".

Semasa penulis mengikuti perbahasan tersebut, YB Lim Kit Siang sedang membahas rang undang-undang tersebut. Secara peribadi beliau, walaupun nampak agak sedikit "worn out" tetapi tetap mempunyai semangat dan persediaan yang ditunjukkan beliau semasa berbahas memang patut mendapat pujian. Penulis bukan ahli pembangkang, tetapi secara logikalnya itulah yang dikehendaki bagi setiap ahli wakil rakyat.

Ada di antara ahli "belakang kerusi" (backbencher, Jose!) dari Barisan Nasional tidak begitu bersungguh-sungguh membahas tetapi selayaknya menjadi ahli lelucon! Setiap perkara menjadi bahan gurauan. Kecuali ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Raden Mokhtar, yang mempunyai kesungguhan untuk stressed a point, yang lainnya bolehlah dianggap sebagai kuah tambah sahaja.

Mereka nampaknya sekadar ingin memenuhi korum di dalam dewan sahaja. Walau bagaimanapun, ini hanyalah pendapat "dangkal" penulis sahaja kerana ini pandangan yang penulis tengok pada masa itu.

Semasa sesi kedua dijalankan, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim a.k.a Pak Wa (its an inside joke Jose!) turut membahas rang undang-undang tersebut dan penulis hanya sempat mengikuti suku dari perbahasan tersebut kerana masa tidak mengizinkan penulis untuk menunggu dengan lama, selain daripada kandungan-kandungan hujahnya yang tidak begitu menarik.

Cuma..

Apa yang paling menarik sekali yang hendak diceritakan di sini ialah mengenai perbezaan dan persamaan antara politik dan politikus.

Hanya perut yang menyatukan mereka.

Kebetulan semasa penulis mengunjungi Parlimen, FAMA telah menganjurkan satu pesta buah-buahan tempatan dan penulis tidak nampak langsung "segregation" semulajadi atau pengasingan antara ahli politik, samada daripada kalangan ahli BN mahupun pakatan haram, maksud penulis Pakatan Rakyat.

Penulis kebetulan ditempatkan bersebelahan dengan meja ahli-ahli Parlimen tersebut. Ahli parlimen seperti Mahfuz Omar dari PAS, Zulkifli Noordin (who so happens to be my MP, Jose!) dari PKR, Datuk Noh Omar dan Datuk Seri Azmi Khalid, masing-masing dari parti BN turut duduk bersama dan bergelak ketawa (in their case, it was KETAWA BESAR!) dan bergurau senda.

Penulis terlupa dan ternanar sekejap yang mereka ini sebenarnya datang dari dua ideologi parti yang berbeza! Situasi nampaknya seolah-olah mereka tidak mempunyai ideologi yang berbeza dan mereka "bersatu" di dalam situasi tersebut.

Yang menyedihkan ialah ada di antara political warlods yang tidak mampu untuk membezakan antara ideologi dan persaudaraan. Disebabkan perbezaan parti politik mereka bertelagah.

Jika ini boleh dilakukan, mengapakah perlu timbul soal-soal perpaduan dan sebagainya?

Kita Kan Tersesat Pabila Malam Menjemput Bulan Semula Ke Sangkar Waktu – The Salam Connection.

Ulasan

Sang Kancil berkata…
Ketua Pemuda Gerakan ketinggalan zaman, kata MB Kedah
ALOR SETAR, Jun 25 — Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak menyifatkan Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang ketinggalan zaman apabila terus mengajak orang menyertai BN.

"Semua sekarang nak tinggalkan Umno dan BN untuk menyertai PAS dan Pakatan Rakyat. Tiba-tiba dia pula ajak masuk BN, pelik sungguh," kata Azizan kepada media dalam satu majlis di Gurun hari ini.

Azizan mengulas gesaan Tan yang meminta DAP dan PKR menyertai BN bagi membentuk kerajaan baru di Kedah dengan meninggalkan PAS.

Ini kerana, kata Tan, kerajaan Kedah dibawah pimpinan PAS sekarang meminggirkan orang bukan Melayu di Kedah.

Menurut Azizan, Tan ketinggalan dalam banyak hal termasuk isu kouta 50 peratus untuk orang Melayu apabila tanah rezab Melayu diambil untuk projek perumahan di bandar Alor Setar.

Tan juga, kata Azizan, ketinggalan dalam isu pusat penyembelihan babi di Mergong.

Sebelum ini, Azizan berkata, yang tidak adil adalah kerajaan BN sebelum ini yang telah meluluskan tanah rezab Melayu untuk projek perumahan tetapi menetapkan hanya 20 peratus sahaja kouta untuk orang Melayu.

"Ini tanah rezab Melayu, bukan tanah pegangan bebas. Untuk tanah pegangan bebas, mana ada syarat itu," katanya.

Dalam isu pusat penyembelihan babi di Mergong pula, pusat yang terletak di Pasar Mergong ini, walaupun telah bergerak selama lebih 30 tahun, namun ia tidak pernah mempunyai lesen yang sah dari pihak berkuasa tempatan.

Aktivitinya pula mendapat bantahan orang Melayu yang turut ke pasar ini kerana bahan-bahan buangannya dibuang dalam tong sampah yang sama dengan penggunaan lain dan sebahagiannya dialirkan ke sungai berdekatan.

Ekoran bantahan itu, Majlis Bandaraya Alor Setar telah mengarahkan pusat penyembelihan ini dipindahkan ke tempat lain.

Ekoran itu, persatuan peniaga babi ini telah membuat rayuan kepada Menteri Besar Kedah untuk memberikan tempoh kepada mereka sebulan untuk mendapatkan tempat baru.

"Menteri Besar telah menulis surat kepada Datuk Bandar Alor Setar agar rayuan mereka ini diterima. Jika selepas sebulan mereka tidak dapat kawasan baru, itu masalah mereka kerana mereka yang meminta tempoh sebulan," kata Setiausaha Akhbar MB Kedah, Helmi Khalid yang dihubungi hari ini.

Menurut Helmi, satu kawasan baru telah dikenalpasti untuk dijadikan tempat penyembelihan babi ini iaitu di satu kawasan dalam Kampung Cina Pendang.

"Pejabat MB telah bersetuju dengan tapak baru ini jika mendapat kelulusan khasnya dari Jabatan Veterinar. Surat juga telah dihantar kepada Yang Dipertua Majlis Daerah Pendang agar permohonan ini diluluskan jika mendapat sokongan dari jabatan-jabatan berkaitan," beritahu Helmi.

Sementara itu, hubungan antara parti-parti dalam Pakatan Rakyat di Kedah sangat baik, kata anggota Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar.

"Oleh itu, saya yakin pancingan Tan itu tidak akan dimakan oleh sahabat-sahabat saya dalam PKR atau DAP. Orang sekarang nak tinggal BN dan nak masuk Pakatan," kata beliau.

Tentang isu-isu yang dibangkitkan, Firdaus yakin ia akan adapat diselesaikan dengan baik Oleh MB Kedah.

"Sabarlah, isu babi ini sensitif dan tidak siapa mahu babi diternak atau disembelih di sebelah rumah mereka sekarang dengan wabak selsema babi ini. Jadi kena bersabarlah supaya kawasan yang dijadikan kawasan ternak dan sembelih itu nanti benar-benar sesuai," katanya.
Dipetik dari Malaysia Insider

Catatan popular daripada blog ini

APAKAH AVM DAN BENARKAH ANDA HANYA MENGALAMI MIGRAIN?

MENANGGUK DI AIR YANG KERUH

PEMIKIRAN KREATIF