BERUANG HITAM 10

Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Skrin kelir menyala. Terpapar dokumentasi sekumpulan manusia dari suku sakat asli sedang meraikan pemimpin mereka. Muncul slaid gambar singa, kumpulan suku sakat ini kemudian mencampak pemimpin mereka dan lari menyembunyikan diri. Skrin gelap.

Pendita : Sapa yang malang? Si pengarah atau si penolong pengarah?

Beruang hitam : Kenapa? Singa tu bukan nak makan. Dia nak manja, belaian kasih sayang. Maklum, kandang dia sekangkang kera ajer..

Pendita : (Menyanyi. Dondang sayang)

Rumah yang indah, rumah nan indah sayang.
Cantik menawan, cantik menawan tanahnya lapang.
Tanahnya lapang, tanahnya lapang sayang.
Apakan daya, apakan daya, tuannya rumah bodoh tak belajar.


Beruang hitam : Bodoh? Ai…pelik nih! Sapa yang bodoh, apa maksud lu pendita?

Pendita : Maksudku? Maksudku, ada yang bodoh tak boleh diajar, ada yang bangang dan kurang ajar.

Beruang hitam : Ok, tapi kalaulah kau (kepada audiens) dengan izin, were in his shoes, what would you do?

Pendita : Tanah yang lapang, harus diusahakan. Harus berbakti pada tanah..

Beruang hitam : Inilah namanya berbakti! Berbakti pada tanah!

Pendita : Berbakti, atau menggadai?

Beruang hitam : Kau tahu apa yang kau nak buat? Kenapa tak buat?

Pendita : Telah 264 purnama aku berbakti. Setinggi gunung berlian, sekarang dah pun jadi bukit botak! Inilah nasib. Melihat si pandai rupanya si pandir.

Beruang hitam : Well man, people make mistakes!

Pendita : Apa yang ada sekarang? Nak harap maruah, maruah pun dah sesat!

Bersambung..

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MENANGGUK DI AIR YANG KERUH

APAKAH AVM DAN BENARKAH ANDA HANYA MENGALAMI MIGRAIN?

PEMIKIRAN KREATIF