Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2008

BERUANG HITAM 10

Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Skrin kelir menyala. Terpapar dokumentasi sekumpulan manusia dari suku sakat asli sedang meraikan pemimpin mereka. Muncul slaid gambar singa, kumpulan suku sakat ini kemudian mencampak pemimpin mereka dan lari menyembunyikan diri. Skrin gelap.

Pendita : Sapa yang malang? Si pengarah atau si penolong pengarah?

Beruang hitam : Kenapa? Singa tu bukan nak makan. Dia nak manja, belaian kasih sayang. Maklum, kandang dia sekangkang kera ajer..

Pendita : (Menyanyi. Dondang sayang)

Rumah yang indah, rumah nan indah sayang.
Cantik menawan, cantik menawan tanahnya lapang.
Tanahnya lapang, tanahnya lapang sayang.
Apakan daya, apakan daya, tuannya rumah bodoh tak belajar.


Beruang hitam : Bodoh? Ai…pelik nih! Sapa yang bodoh, apa maksud lu pendita?

Pendita : Maksudku? Maksudku, ada yang bodoh tak boleh diajar, ada yang bangang dan kurang ajar.

Beruang hitam : Ok, tapi kalaulah kau (kepada audiens) dengan izin, were in his shoes, what would you do?

Pendita : Tanah yang lapa…

A NOTICE BY THE EUGENIST...

Salam..

To my fellow bloggers, and Bacalah readers (Jose, itupun kalau ada!)

Today, I will resume my writing and will try to finish the script, Beruang Hitam that has been put on delay for more than 2 months.

Thank you, for your patience.

HESMEL FAZNEE AHMAD FAISAL

ORANG GILA MELIHAT PAKAIAN...?

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Kah kah kah!!!

Sabar…

Penulis tak gila lagi. Penulis jugak tak sasau, persis menuduh orang itu dah nyanyuk atau orang ini dah derhaka pada parti.
Penulis tertawa dengan dakwaan sesetengah orang, mengatakan bahawa baju kurung uniform yang dipakai oleh pelajar kita seksi.
Seksi??
Menurut mereka lagi, ini merupakan salah satu punca kejadian rogol dan macam-macam lagi kesasauan yang berlaku dalam masyarakat ini terjadi.
Benarkah?
Persoalannya sekarang, penulis pernah menjadi seorang pelajar (Jose, ada masa penulis kurang ajar!) dan penulis melalui zaman di mana pelajar perempuan dulu semuanya berpakaian baju kurung dan tidak memakai tudung. Penulis relaks, maksud di sini, tidak merasa syahwat mahupun tergoda apabila penulis bersama dengan mereka.
Baik ketika di dalam kelas ataupun ketika mengadakan group discussion.
Apakah kerana pakaian yang harus dipersalahkan? Apakah alam sekitar harus dipersalahkan atau apakah agama yang harus dipersalahkan?
Baru sekarang penul…

THE DEVIL...IN DISGUISE

Imej
By - Hesmel Faznee Faisal

The devil came,
And with a blink of an eye,
He became the angel,

The imbecility of man,
Captured the pleasant looking of the angel,
He swore not to curse the angel any more,

The devil’s disguise,
At no one’s behest,
Has become a legend of fraud,

The devil in disguise,
Man are crawling on the bridge of repeated blunder,
Soon we are all going to fall into the pit of hell,

The devil in disguise,
Are we in the group of the dunderhead?
Or is it because of the ignorant spell we became a bunch of idiots?

The devil in disguise,
He shall bring more devastation,
He shall carry us into the dark ages,

The devil in disguise,
Please remove the mask of arrogance,
And wear the true color of your own spirit,

The devil in disguise,
We will dance to the tune of bereft,
Or unless the fools are captivated by your tune,

The devil in disguise,
Soon you will be curse,
And the curse will fall on you…

30 May 2008
Kuala Lumpur

p.s - Look at the photo displayed with this poem and you will notice something interestin…

ALL AND ALL IT'S JUST ANOTHER BRICK IN THE WALL

Imej
By - Hesmel Faznee Faisal
The title for this writing is taken from the song "Another Brick In The Wall" by Pink Floyd. After seeing both photos, I can see the similarity between them. The first photo shows the demolition of the Berlin wall and the second one is the barricade at the Grand Saga. Both shared the same feeling of anger and hatred in people involved due to the erection of the wall.

But then again, it’s up to my Bacalah readers to think and to describe. Anyway, I have since managed to break my silence for more than 3 months and I know some of my readers may noticed how productive I am in posting and scribbling nonsense so called articles in my blog..
But, for whatever reason I may say in my blog, I still remain my stand of not going to forgive for any writings that have been published in this blog.

Kita Kan Tersesat Pabila Malam Menjemput Bulan Semula Ke Sangkar Waktu – The Salam Connection


CABARAN MEMAKAN DIRI?

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Henti cabar orang Melayu”, kata Naib Presiden UMNO Dato’ Seri Mohd Ali Rustam kepada Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Ini antara tajuk headlines yang tersiar di dalam akhbar Utusan Meloya, maksud penulis Utusan Malaysia dalam keluaran hari Khamis, 29 Mei 2008.

Penulis hairan.

Sejak bilakah bangsa Melayu merasa begitu sensitif kepada cabaran-cabaran sebegini? Maksud penulis, benar Melayu adalah satu bangsa yang sensitif (Jose, try and figure it out yourself!) tetapi sensitif terhadap perkara-perkara yang diungkapkan oleh pembangkang, penulis rasa ia persis kudis kecil sahaja.

Jika kita tahu sejauh mana kebenaran itu terbukti maka kita tidak perlu merasa kita ini dicabar.

Sebelum itu, Ali Rustam memberi amaran kepada Lim Kit Siang ini adalah rentetan kepada soal ketuanan Melayu yang mana menurut Ali, ia adalah hak milik mutlak bangsa Melayu. Penulis tidak mahu menghuraikan dengan terperinci soal ketuanan Melayu ini kerana bagi penulis ia adalah plain and simple. Sesi…

DESPERADO...LAH TU!!

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Yang terluah,
Disedut balik,
Yang tertumpah,
Dijilat balik,

Desperado?

Yang dalam amarah,
Disejuk balik,
Sumpah seranah,
Ditawar balik?

Desperado?

Yang bertukaran sial,
Dijunjung balik,
Yang dulunya duri,
Rumpunan balik,

Desperado?

Yang dulunya telunjuk mencucuk mata,
Adalah sinaran kini buat jalan nan gelap,
Yang suatu ketika musuh dalam selimut,
Kini teman dalam kedinginan,

Desperado?

Yang dulunya memusuhi, dimusuhi,
Teman seumat,
Yang dahulunya persis naga dalam tasik,
Kini persis toman jinak santapan raja,

Desperado?

Desperado?
Sudahlah, pergilah, jalanLAH!!

29 Mei 2008
Kuala Lumpur

PANDIR SI KADOK..

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Bersamalah kita,
Menjunjung Pak Kadok,
Tak disedari papan junjung,
Dah dimamah semut merah,
Semut merah dari seberang,
Tertawa riang melihat kita,

Bukankah bodohnya kita?
Pak Kadok dijunjung,
Pak Tua ditertawakan,
Nyanyok, gila, bengong,
Nah! Itu yang dihamburkan,
Nyata kitalah yang ditertawakan,

Pak Kadok sebodoh Pandir,
Sebodoh Pandir dicuba berlaku bijak,
Pak Kadok persis si bodoh,
Si bodoh persis Pandir,
Pandir persis kita,
Soalnya bodohkah kita?

Sudahlah, pergilah, jalanLAH!!!

Kuala Lumpur
28 Mei 2008

ADA KE TAK ADA....??

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal
Ada tak ada?? Ada…kot..
ADA TAK ADA???? Ada….ada…..kot.
Aku tanya sekali lagi!
Ada atau tak ada???
Ada….ada…..kot..
Kalau tak ada cakap tak ada!
Ada..ada…ada…
Kalau ada kenapa macam tak ada?
Kalau ada kenapa buat macam dah tak ada?
Kalau ada kenapa selalu berperangai macam dah hilang apa yang dah ada?
Ada….ada…ada…
Kalau dah ada buktilanLAH!!!!!!!
27 Mei 2008Kuala Lumpur

AH!!!!

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal

AH!!! Sudahlah!!!

AH!! Tipulah!!

AH!! Belahlah!!

AH!! Mampuslah!!

AH!! Matilah!!

AH!! Pergilah!!

AH!! BerambusLAH!!

27 Mei 2008
Kuala Lumpur

SEBUAH KISAH PISANG...

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal
Pisang..
Aku dulu dipanggil rakanku pisang,
Tapi aku tidaklah selembik pisang,
Kecuali ada tangan halus yang melenyekku,
Menjadikan aku persis cucur kodok..(Konon!)

Pisang,
Siapa bisa menyangka kau punyai pulau,
Dan ketakutan pada haiwan itu,
Menjadikan kita negara tak berdaulat (Konon!)
Bisa menjadikan kita pahlawan pre testis,

Pisang,

Apakah nasibmu,
Bisa menjadi seperti seketul batu?
Atau apakah nasibmu bagus dan terjunjung,
Seperti namamu, emas?

Pisang,

Sejak bilakah terdirinya nesan haram?
Di atas dada wajahmu,
Dan mungkin nesan haram ini bisa bertutur,
Menyatakan sekali lagi fakta yang haram?

Pisang,

Andai nesan haram itu,
Bertutur dan mengatakan dia hak mutlakmu,
Maka nyatalah kita pahlawan pre testis,
Dan selayaknya, beransurlah, pergilah, jalanLAH!
26 Mei 2008 Kuala Lumpur

LEPAS BATU PUTIH? BAGILAH MALAYSIA KAT SINGAPURA PULA..

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal
Salam,

Kepada para bloggers dan juga pembaca blog Bacalah (Jose, itupun kalau ada!)

Tahniah! Kudos to our judiciary team who fought tooth and nail at the ICJ Court for losing the precious Pulau Batu Putih to Singapore.

Tahniah kerana anda gagal memenangi pulau tersebut.

Pulau tersebut, yang jaraknya hanya 7.7 batu nautika daripada Johor, dibandingkan dengan 25 batu nautika dari Singapura telah ironinya berjaya diambil oleh negara ala Yahudi, maksud penulis negara Singa berpura-pura.

Antara punca kekalahan kita kepada Singapura, antara lain ialah kegagalan kita untuk mengemukakan sejarah. Perkara ini telah diakui oleh Rektor Kolej Yayasan Melaka, Y.Bhg Profesor Datuk Dr Ramlah Adam.

Menurut beliau, merujuk kepada surat daripada Pemangku Setiausaha Kerajaan (SUK) negeri Johor pada 1953 kepada Singapura, yang mengatakan bahawa kerajaan Johor tidak menuntut hakmilik ke atas Pulau Batu Putih, ia menunjukkan kelemahan dan kegagalan pentadbiran pada masa itu untuk meliha…

BOSAN....LAH!!!

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal
Bosan..
Lahir dari kematian,
Kematian rasa kegembiraan,
Keghairahan mencari kelapangan,
Bosan, Semakin hari, Mamah waktu ini menggigit nyawa, Kata-kata dihambur, ditembak, namun tak punya erti,
Bosan, Kerana kebosanan ini menghambat kebosanan itu sendiri, Bukankah kita sering melihat wajah itu, Terlelap tatkala memegang glob tanggungjawab,
Bosan, bosan, Undurlah, jalanlah, pergiLAH!!!!
23 Mei 2008 Kuala Lumpur

Dr Mahathir Mohamad: Kesetiaan kepada UMNO

THE UMNO TERMINATORS.....

Imej
by - Hesmel Faznee Faisal
Salam, to my fellow bloggers and Bacalah readers (Jose, itupun kalau ada!)
Something struck in my mind, whilst writing this piece of so called article.

What will happen to the future of the Malays, as we reach the year 2020?

Do we still have the spirit of "Malaysia Boleh?" or worst still, the spirit of "Gemilang, Terbilang, Temberang, Erm…I mean Terbilang?"

Do UMNO members have commence their machinery of thoughts and start to wonder about the future of the party or are still in the state of denial, as what is claimed by Tun Dr Mahathir in his blog recently?

Most of them prefer to be in UMNO and remain as pak turut, even though they have realized the damage that has been done by Abdullah Badawi and dared not to voice out the concern for fear of being labeled as a rebel in the party?

Unfortunately, the damage is clearly been translated in the recent election where UMNO and the Barisan National party had failed to retain its 2/3 majority, which th…

Tok Det.......Tahniah atau..?

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal
Salam, kepada semua blogger dan juga pembaca blog "Bacalah" (jika ada, Jose…)
Berita yang mengejutkan adalah sudah pasti, pengunduran Tun Dr Mahathir Mohamad a.k.a Tok Det dari UMNO.
Maka menjeritlah, ball polishers dari UMNO yang memekik, menempik dan mengherdik Tok Det kerana tindakannya itu boleh memecahkan parti dan membawa keadaan yang lebih parah kepada UMNO. Persoalannya, Jose…

Adakah ini benar?

Adakah ini punca yang menjadikan UMNO pecah?

Apakah dengan tindakan ini, UMNO dapat disatukan semula?

Tok Det, seorang negarawan bukanlah sekadar seorang ahli UMNO biasa. Menjadi ahli UMNO hampir dari separuh usia beliau dan menjadi PM hampir dari suku usia beliau, maka beliau janganlah dilihat sebagai sekadar "ordinary member"..

Tindakan-tindakan yang diambil oleh juak-juak UMNO untuk memperburukkan dan downsize segala jasa yang telah beliau lakukan adalah tindakan yang paling tidak bijak. Ini kerana walaupun beliau umpama "you either hated …

KITAKAH? KITALAH...

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal
Kitakah yang merepek?
Dalam melepek dalam kesempitan hidup?
Kitakah yang tersepit?
Dalam kesempitan masih lagi nak mengaku jaguh?
Kitakah yang kalah?
Dalam kalah, dalam lelah masih mengaku kita tak parah?

Kitakah yang parah?
Dalam parah, kita pasrah namum hakikat tak mahu berserah?

Kitakah yang terlalu megah?
Dalam megah, kita ini dilihat persis bangsa yang tidaklah gah?

Kitakah yang harus berundur?
Kalau itu yang tepat, pergilah, jalanlah, berambuslah!!

16 Mei 2008,
Kuala Lumpur

photo courtesy of - otakuin.blogspot.com

13 Mei, tidak perlu kau datang kembali!!

Imej
Salam, kepada semua pembaca blog "Bacalah"..

Hari ini, penulis ingin berfikir sejenak. Sejenak dan merenung kembali kepada apa yang berlaku pada hari dan tarikh ini, 13 Mei, 39 tahun yang lalu. Negara kita telah menjadi saksi kepada satu perselisihan faham yang paling tragis pernah berlaku di dalam negara kita. Bukanlah niat untuk mengungkit kembali kepada perkara yang telah berlalu, tetapi hanyalah sekadar ingin mengingatkan kembali kepada mereka yang terlupa.

Banyak kekacauan yang berlaku pada waktu itu. Negara kita diancam dengan pelbagai ancaman luar, terutamanya fahaman komunisme. Menurut bekas Perdana Menteri, Almarhum Tunku Abdul Rahman, di dalam bukunya 13 May : Before and After, tidak dinafikan fahaman komunisme telah menyelusup masuk ke dalam negara secara halus ketika tragedi itu berlaku.

Hendaklah kita insaf dan mengambil iktibar dengan apa yang berlaku. Walaupun komunisme telah "mati" tetapi semangat anarchy masih lagi terus menyelusup secara senyap ke da…

NOTE FOR THOUGHT?

Imej
Salam, to my fellow bloggers and my diehard "bacalah" blog readers..

What did I miss, for the last 1-2 months, since the last time I posted a writing in my blog ? Well, let me put down the list..For my own reference;

- BN lost its' 2/3 majority;
- Pak Lah is still a loser,
- Prices of food has gone up,
- Tun Dr. Mahathir a.k.a Tok Det has started his own blog,
- Pak Lah is still a loser,
- Anwar Ibrahim claims that there are more than 30 MP's from BN are planning to switch parties, in other words, this would enable the opposition to form the next Government
- Pak Lah is still a loser,
- KTM's Komuter service is harshly being condemned by the public, as well as from the Opposition parties, which I strongly believed is a hidden agenda by certain quarters who has interest on the company,
- Pak Lah is still a loser,
- Well, there are many more things that I would like to jot down , but as for now this is sufficient enough for me to show you how I am getting fedup with the cur…