Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2007

KE RUMAH TUN DR. MAHATHIR

Imej
Sebelum penulis meneruskan penulisan di dalam artikel ini (Jose, tolonglah…kau bukan penulis prolific!!) ingin penulis tegaskan yang penulis bukan seorang simpatisan (kalau nak tahu maksudnya pergi cari kamus Dewan)

Penulis juga bukan seorang yang menyanjungi orang secara membabi buta. Penulis menghormati seseorang atas jasa yang telah diberikan kepada Negara, bangsa dan tanahair.

Penulis merujuk kepada Tun Dr. Mahahtir Mohamad, bekas Perdana Menteri yang telah 22 tahun menjadi hamba kepada Negara. Memandangkan beliau tidak sihat dan baru sahaja sembuh, penulis bersama “mentor” penulis, Dr Kassim Ahmad telah melawat beliau di rumahnya di Seri Kembangan.

Beliau cukup seronok, gembira dan berbesar hati menerima kunjungan kami (Jose, we’re talking about a former Prime Minister!). Penulis juga merasa kagum dengan kesederhanaan rumah beliau. Cukup simple, tak seperti rumah jiran-jirannya atau rumah di Seri Perdana yang menelan belanja lebih dari RM 10 juta untuk renovation!

Kami berbual tentan…

SELAMAT PENGANTIN TAK BARU...

Imej
Salam…To all my fellow Bacalah readers (If there is any, Jose!). Today, I wish to write in bilingual, that is Malay (or is it Malaysia? Food for thought I guess), and English. The reason being is because I feel Malaysians, and also their leaders are in the form of confusion. I also noticed that we are in confusion, between giving priority to more important matters dari bercakap tentang soal-soal yang remeh (There you go my fellow Bacalah readers, I’m writing in Malay!)

The whole world has been informed (If you include Azerbaijan, Antartic and the rest) our “beloved” Prime Minister (I would try not to over use the word the most idiotic or the like) on Saturday, 9 June 2007.

Penulis perlu menegaskan di sini ialah Pak Lah a.k.a Pak Blah merupakan Perdana Menteri yang pertama di dalam sejarah kepimpinan Perdana Menteri di Malaysia berkahwin semasa memegang jawatan tersebut. Mungkin bagi sesetengah pihak ia adalah perkara biasa dan menjadi lumrah seorang lelaki berkahwin. Dan ada yang tidak.…

SILALAH BERSILA...

Imej
Oleh
Hesmel Faznee Ahmad Faisal

Penulis tertawa, benar-benar tertawa..

Jangan, jangan salah sangka dengan tawa penulis. Penulis tak gila lagi, penulis juga tak gila macam sesetengah orang pemimpin parti politik Malaysia (Jose, ada yang gila kuasa, gila harta, gila nama dan macam-macam gila lagi!).

Cuma, penulis tertawa apabila membaca akhbar Utusan Malaysia 4/6/07, di bawah tajuk “UMNO cawangan mesyuarat atas lantai”...Baca cerita di bawah;

Oleh: ABDUL MUIN SAPIDIN

TASEK GELUGOR 3 Jun – Lebih 60 ahli UMNO Cawangan Taman Koskam, di sini hari ini terpaksa bermesyuarat dengan duduk bersila atas lantai di Dewan Pusat Sumber Rukun Tetangga (RT) taman perumahan itu kerana ketiadaan kerusi dan meja. Ketua UMNO cawangan itu, Mohd. Rosali Othman berkata, pihaknya amat terkejut apabila mendapati dewan tersebut kosong ketika hendak mengadakan mesyuarat di dewan itu kira-kira pukul 10 pagi. Menurutnya, keadaan itu mencetuskan rasa tidak puas hati di kalangan ahli, lebih-lebih lagi selepas difahamkan ba…

7 HABITS OF HIGHLY EFFECTIVE BLOG PR

I would like to share some tips with my fellow Bacalah readers (itupun kalau ada!!) on 7 habits of highly effective blog PR, written by Nick Wreden, CEO of FusionBrand (kalau nak tengok blog dia, pi jer ke http://www.fusionbrand.blogs.com/). He was also one of the panel members in the IABC Forum on Blog Relations which was held recently in KL Hilton, Sentral (For full report please look into my previous posting).

7 HABITS OF HIGHLY EFFECTIVE BLOG PR

- Never Pitch Personalize
- Respect a blogger’s time and intelligence
- “A blog is not about you, it is about me
- Quality, not quantity
- Feed the food chain
- It’s no longer just about the media
- Keep learning.

It would like to deliberate on each of the points given but since I didn’t have the time as well as the pleasure to write long (boring articles!) I just jotted down in point form for all bloggers to read and to understand what is necessary for us to do in writing blogs. I know, I am just a small time blogger, compared with the giants like…