Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2007

I AM NOT HERE..

Imej
BY- HESMEL FAZNEE FAISAL

I’m not around,
Eventhough I am around,

I’m not available,
Eventhough I am available,

I’m not here,
Eventhough I am here,

I’m not waiting for you,
Eventhough everbody’s waiting for me,

My point is,
I’m busy,
But God is Always The One..

25 April 2007
University of Malaya

p.s – I won't be around for the next couple of days. So for those Bacalah readers, please accept my apologies…The above poem is best describe on my absent for the next few days..

THE ENIGMA OF KEHIDUPAN..

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Cemas,
Lemas,
Rimas,

The consequences of breeding,
Makes a person becomes perfect,

Risau,
Kacau,
Bilau,

What was the question asked to thee?
He does not seek justice for the blinded society
,

Mati,
Hati,
Pergi,

I am sure everything are well being understood,
Those are the requirement for the undead,

Jangan pergi,
Pergi jangan,
Hati mati..

Universiti Malaya
24 April 2007

BERUK ITU TERLUKA...

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal
Beruk itu terluka!!
Kata seorang orang,
Terluka?
Semua terkaget,

Mengapa?
Katanya,
Bapanya terluka,
Tercarik ditembak peluru bicara,

Bapanya?
Siapa Bapanya?
Katanya,
Bapanya beruk besar,
Semua terkaget,
Terkejut dan terdiam,
Bapanya siapa?
Beruk besar!!

Semua terdiam,
Katanya beruk ini beruk kuat,
Walau kecil tapi hati besar,
Semua diam,

Beruk ini terluka,
Tiada siapa tahu apa lukanya,
Apa yang orang tahu,
Bapanya beruk besar...

23 April 2007

Universiti Malaya

AN EGG STORY...(A SIMPLE RHETORIC)

Imej
Energy value of eggs
A medium egg has an energy value of 76 kilocalories (318 kilojoules) and the consumption of one egg daily would contribute only around 3% of the average energy requirement of an adult man; 4% for an adult woman.

With their significant protein, vitamin and mineral content and relatively low saturated fat content, eggs are a valuable component in a healthy diet.

Protein
Eggs are an excellent source of protein. Egg protein is of high biological value as it contains all the essential amino acids needed by the human body. Eggs therefore complement other food proteins of lower biological value by providing the amino acids that are in short supply in those foods. 12.5% of the weight of the egg is protein and it is found in both the yolk and the albumen. Although protein is more concentrated around the yolk, there is in fact more protein in the albumen.

On the evaluation scale most commonly used for assessing protein, egg is at the highest point, 100, and is used as the refere…

MANGKUK PUNYA TANDAS PENCUCI!

Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Mangkuk Tandas : Mulutku suci!

Pembersih Tandas : Hahahah! Ironi..

Mangkuk Tandas : Mengapa tidak? Setinggi-tinggi pemimpin, mereka sanggup hinggap di mulutku..

Pembersih Tandas : Yang cuci balik mulutmu selepas hajat disampaikan ialah aku!

Mangkuk Tandas : Siapa yang cuci balik jahat-jahat yang dibuat sebelum itu?

Pembersih Tandas: Kenapa kau khuatir dan risau?

Mangkuk Tandas : Sikit pun tidak.

Pembersih Tandas : Kau pun tahu, yang keluar dari perut mereka itu, belum tentu suci walaupun kotor..

Mangkuk Tandas : (tertawa) Itu belum campur, yang pekat yang cair, yang keras yang..

Pembersih Tandas : (tertawa) Cukup! Cukup! Aku tak tahan dengar. Nanti aku..

Mangku Tandas : Tercirit?

TAMAT

19 APRIL 2007

ATUK CUCU

Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Atuk : Aduh!!

Cucu : Tok!?

Atuk : Beruk Kiki nih, gigit jari atuk!

Cucu : Beruk kesayangan atuk?

Atuk : Ya, cu..

Cucu : Atuk sayang, beruk tu kan?

Atuk : Tapi dia gigit jari atuk!

Cucu : Cu dengar, beruk tu kan pandai panjat pokok, pandai bercakap.

Atuk : Tuk nak tembak beruk nih!

Cucu : Atuk! Tunggu, jangan dulu tuk..

Atuk : Kenapa pulak cu?

Cucu : Kalau tuk tembak beruk nih...sapa yang akan jaga kebun tuk? Sapa yang akan jerit-jerit kalau orang marah atuk?

Atuk : (terdiam)

Universiti Malaya
20 April 2007

UCAPAN PERASMIAN MESYUARAT AGUNG FORUM IQRA MALAYSIA

Saya mengucapkan “Selamat Datang” kepada saudara/i, ahli-ahli Foriq, yang datang dari jauh dan dekat, untuk menghadiri dan menjayakan MAT kita yang keenam pada pagi ini. Walaupun pertubuhan kita sebuah pertubuhan yang berdaftar dan sah dari segi undang-undang negara, kita masih dicurigai oleh sesetengah masyarakat Islam sebagai sebuah badan yang berkemungkinan menjejaskan keimanan mereka. Oleh yang demikian, kita menghadapi masalah untuk bergerak, bukan saja di kampung-kampung tetapi juga di bandar-bandar. Walau bagaimanapun, kita terus memperjuangkan cita-cita kita, iaitu mengembalikan ajaran Quran kepada masyarakat Islam kita dan juga mengajak masyarakat Malaysia dan masyarakt dunia kepada Quran, kitab suci Tuhan kepada manusia yang lengkap dan sempurna.[1]

Kita boleh lihat, dalam masa dua puluh tahun ini, sejak buku saya Hadis – Satu Penilaian Semula diterbitkan, pelbagai pertubuhan, kumpulan dan individu, telah bangun untuk mengajak umat Islam kembali kepada…

MALAM ITU PAGI..

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Selamat pagi,
Kata malam,
Selamat tidur,
Kata pagi,

Malam terperanjat,
Mengapa tidur?
Pagi hanya menjawab,
Nah, jasad yang bernama orang itu,
Merasa amat letih dan mengantuk,

Malam terkejut lagi,
Bukankah pagi adalah waktu yang mengembirakan?
Pagi menjawab,
Nah, kepada mereka yang tak puas bermimpi,
Pagi adalah hari yang amat menakutkan!!

Universiti Malaya
18 April 2007

SEBUAH DIAJAK (DIALOG + SAJAK)

Imej
ANAK DAN DADA

Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Dada : Kau tahu?

Anak : Tahu apa Dada?

Dada : Mengapa Dadamu ini nak jadi diktator?

Anak : Tahu..

Dada : (hairan. terdiam)

Anak : Dada terkejut, anakmu tahu mengapa Dada nak jadi diktator?

Dada : Ya, ya..

Anak : sebab jika Dada tak jadi diktator, dunia akan jadi diktator pada Dada..

Dada : (terdiam)

Anak : Dan anakmu ini juga berazam, nak jadi diktator seperti Dada.

Dada : Mengapa?

Anak : Sebab takdir telah menentukan, anakmu ini datangnya dari Dada..

Dada : Jadi, kau menyalahkan Tuhan?

Anak : Tidak, Dada.

Dada : Kau salahkan Dada?

Anak : Tidak juga..

Dada : Habis? Kau cuba..

Anak : Saya salahkan keadaan, kerana keadaan begitu kejam terhadap keadaan.

Dada : Semalam adalah hari yang paling menakutkan.

Anak : Dada bermimpi lagi..

Dada : Semalam adalah impian yang telah tercapai.

Anak : Dada mengigau lagi.

Dada : Semalam..

Anak : Dada sekarang sedang bermimpi.

Dada : Maksudmu, anakku?

Anak : Bukankah sekarang adalah hari yang belum menetas lagi, Dada?

Tamat..

17 April 2007

U…

Demi, Masa, Kerugian, Tahu..

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal
Kata Dia,
Demi Masa,
Manusia Itu Sesungguhnya,
Dalam Kerugian,
Kecuali kepada Mereka yang Tahu,

Tahu,
Tahukah kau?
Tuhan itu memerhatikan setiap hembusan waktu, Yang terbit dari peparu masa?

Kerugian,
Ertikah kau,
Tuhan lebih tahu kerugian yang kau hadapi,
Yang keluar tanpa pengetahuanmu sendiri,

Demi Masa,
Fahamkah kau?
Setiap yang berlaku itu,
Segalanya terjadi, demi masa…

Isnin, 16 April 2007
Universiti Malaya photo courtesy from - www.expo-shop.com/product/PGSD611.jpg - (Salvador Dali's painting)

SALAH TAFSIR PUNCA KEJATUHAN UMAT ISLAM

Imej
Oleh: Kassim Ahmad
6 April, 2007

Dalam sebuah uncapan di Kuala Lumpur baru-baru ini, bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, menyalahkan salah tafsir sebagai punca kejatuhan umat Islam . Beliau dilaporkan berkata, “Salah tafsir terhadap agama menjadikan orang Islam melangkah ke belakang menjadi mundur.” (Lihat Utusan Malaysia, 4 April; hal. 9.) Betulkah?

Mengikut Quran, Islam itu agama yang direda oleh Allah. Dengan demikian, Islam agama yang paling baik, yang, jika dianut oleh manusia, akan membawa kejayaan kepada mereka. Perkara ini telah pun dibuktikan oleh sejarah bangsa Arab di bawah pimpinan Nabi Muhammad dan pemerintahan-pemerintahan Islam yang awal. Dalam masa tidak sampai enam puluh tahun, agama ini telah membebaskan sebagian besar dunia pada waktu itu, yang berada di bawah kongkongan Empayar-empayar Rom dan Parsi, dan menjadikan Islam kuasa utama dunia. Dari abad ketujuh hingga abad ketiga-belas Islam telah menciptakan sebuah tamadun yang agung, yang kemudian telah mer…

ACAP BUMI MENANGIS?

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Apakah kau pernah bertanya?
Mengapa acap bumi menangis?
Pada waktu-waktu ini,
Tangisannya sungguh kerap,

Pernahkah terdetak,
Dalam benak kalbu itu?
Mungkinkah atas dosa-dosa kita?
Tangisan ini kerap terjadi?

Bisakah kita mencari,
Berfikirkah kita sedih apa tangisan ini?
Kian sedih menjadi jadi,
Bila difikirkan amat takut sekali,

Apa mungkinkah salah kita kali ini?
Besar mungkin salah kita semua ini,
Dia jua pernah berkata,
Yang jahat dari kamu yang baik dari Kami,

Haruskah ditanya berkali-kali?
Mengapa acap bumi menangis?
Atau mungkin kita ada jawapan ini,
Hanya malu untuk mengakui,

Ego manusia besar sekali,
Binatang jalang pun amat memahami,
Sekali lagi ingin ku ulangi,
Mengapa bumi kerap menangis? 12 04 07 - Universiti Malaya

Pak Lah with Super Junior Mahathirs

Imej
Lately, I have this habit of uploading photos, since I don’t have the pleasure of writing long articles (Jose, penulis ni perasan dia tulis artikel hebat! Konon!)..

Anyway, please have a look at this photo, which I think it really meant a lot, especially to those who know what’s going on between Tun Dr. Mahathir with the current Prime Minister. How we wish, this beautiful photo can happen to both Tun Dr. Mahathir and Pak Lah. A picture does tell a thousand and even million stories (minus the photoshop edited photos and such!) (Photo courtesy of The Star, 10 April 2007) Kita Kan Tersesat Pabila Malam Menjemput Bulan Semula Ke Sangkar Waktu - The Salam Connection

HOW TO FIGHT CORRUPTION - The Indian Way..

Imej
By - Hesmel Faznee Faisal

Corruption is a disease to the society, not only in Malaysia but has crossed and spread the disease, all over the world. This is an interesting newspaper cutting, which I would like to share with my Bacalah readers (Jose, itupun kalau ada!!). India has come up with a plan in which the Government has distributed a direct copy of the 50 rupee note that has a portrait of Mahatma Gandhi in a very sarcasm manner of smiling.

Kalau kat Malaysia, nak letak muka sapa ek? Please give me some suggestions Ok?


RUMAH SYURGA

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal
Rumahku, syurgaku..
Syurga di bawah tapak kaki ibu,

Rumahku, persis ibuku,
Beri perlindungan dari dajal-dajal sekelilingku,

Rumahku, syurga di dunia,
Berikan tempat teduh dari kepanasan dunia,

Rumahku, syurgaku, Aku orang Melayu,
Rumahku, syurgaku, Tak perlu rumahku di taman kangaroo,
Rumahku, tidak sehebat dia,
Setidak-tidaknya aku tak pernah mendabik,

Aku imam kepada rumah persis istana..

10 April 2007

AKU, RAJA, raja…

Imej
Oleh - Hesmel Faznee Faisal

Rumahku kecil,
Aku marhaen..

Istanaku hinggap,
Aku raja,

Belanjaku sedikit,
Aku marhaen,

Bajetku besar,
Aku raja,

Makanku sejemput,
Aku marhaen,

Santapku sedap,
Aku raja,

Rumahku kecil,
Aku marhaen,

Istanaku hinggap,
Aku kan raja?

Belanjaku sedikit,
Aku marhaen,

Bajetku besar,
Akukan raja?

Makanku sejemput,
Aku marhaen,

Santapku besar,
Akukan raja?

Akukan raja?
Aku marhaen,

Tapi...

Raja yang benar ada di atas,
Raja yang betul ada di tengah,
Kau raja di mana??

Isnin, 9 April 2007

AN EVENING WITH THE WEBLOGS..

Imej
By - Hesmel Faznee Ahmad Faisal
An interesting event had happened yesterday. No…It has nothing to do with Pak Lah caught napping in a midst of an important meeting again! Yesterday, 5 April 2007 was a special event for all bloggers (Jose, Malaysia bloggers laa) because we (I do consider myself as an outsider blogger, compared to “giant” bloggers like RPK, Rocky Bru, Jeff Ooi and the like) had a meeting to decide on the establishment of a society of bloggers in Malaysia. I got the chance to meet Rocky Bru (Mamat ni mengingatkan penulis kepada Papa Rock – the younger version, mind you!), Dato’ Ruhanie (or Ron), Jeff Ooi (who was always on the move, busy taking pictures), Kak Nuraina (who was also on the move and energetic, greeting people or bloggers), Dato’ Rejal Arbee (nowadays he contributes a lot of his articles for the KMU blogsite), Sang Kelembai, Patrick “Niamah” Teoh, Pak “Sheih” Kickdafella (Jose, brader ni pun consider satu geng dengan penulis because we come from the same Univ…