PARIAH HADHARI ATAU ISLAM HADHARI?

Penulis hairan. Penulis merasa pelik. Hairan kerana di manakah letak sebenarnya konsep Hadhari di dalam pentadbiran Pak Lah a.k.a the lame duck? Apakah maksud sebenar Hadhari itu sendiri?

Maafkan penulis, kerana penulis sebenarnya tidak tahu dan tidak faham konsep Islam Hadhari. Ini disebabkan penulis, sepanjang hidup penulis tidak pernah langsung belajar dan mendengar konsep ini! Apa yang penulis tahu, Islam dibawa oleh Nabi Muhammad hampir 1400 tahun lalu, adalah Islam yang telah kita anuti 3 tahun sebelum ini. Tapi semenjak Pak Lah a.k.a the lame duck Prime Minister menjadi Perdana Menteri, kita dikejutkan dengan Islam Hadhari!

Apa yang cuba penulis katakan di sini ialah konsep Islam Hadhari ini sendiri. Adakah salah satu konsepnya ialah tidak menghormati warga tua? Termasuk tidak menghormati bekas pemimpin sendiri? Wajarkah Perdana Menteri a.k.a the lame duck membenarkan kecaman demi kecaman dilemparkan kepada bekas Perdana Menteri? Salah seorang yang kuat mengecam Tun Dr. Mahathir ialah Nazri “the bulldog” Aziz.

Di manakah Pak Lah a.k.a the lame duck? Mengapakah dia mendiamkan diri? Terbaru, anak menantu kesayangannya mengecam MCA, kononnya parti ini akan mengambil kesempatan ke atas kekalutan dan kekacauan yang berlaku di dalam parti UMNO. Inilah beruk kesayangan Pak Lah yang telah mengeluarkan bunyi bising lagi, sama seperti yang pernah dia lakukan sebelum ini dengan menjadi “monkey star” semasa berlangsungnya mesyuarat Forum ASEAN, di KLCC 28hb Julai lalu.

Gelagat dia mengecam MCA, dengan menuduh MCA sebagai parti ambil kesempatan ini persis mengenai batang hidungnya sendiri (penulis tertanya, jika Naib Ketua Pemuda ini spesis beruk Belanda, maka dia mempunyai hidung yang panjang melengkong ke bawah!). Ini kerana, sepanjang dia menjadi Naib Ketua Pemuda pun, dia terpilih menduduki jawatan itu kerana ehsan bapa mertuanya yang juga Presiden UMNO. Di sini, siapakah sebenarnya yang mengambil kesempatan?

Beruk ini, seekor beruk muda (penulis tidak mahu menggambarkan secara jelas dan nyata tapi yakin pembaca Bacalah tahu siapa yang penulis maksudkan!) telah berjaya mempengaruhi keadaan semasa dan keadaan sekarang.

Siapakah dia, yang berani untuk mengatakan kepada Tun Dr. Mahathir sebagai beruk? Benar, dia tidak mahu mengakui bahawa ungkapan beruk itu sebenarnya ditujukan kepada Tun, tetapi di dalam politik itulah hakikatnya. Inilah yang menghairankan penulis tentang konsep Islam Hadhari ini. Adakah Pak Lah a.k.a the lame duck langsung tidak menegur menantu kesayangannya ini atau sememangnya dia sendiri tidak pandai mengajar anak menantunya supaya menghormati golongan tua?

Apakah tindakan yang telah diambil oleh Pak Lah a.k.a the lame duck ke atas cacian-cacian dan juga kecaman yang dilemparkan kepada Tun Dr. Mahathir? Penulis tahu jawapannya. Dia hanya berdiam diri, tumpukan kepada RMK 9 dan hanya mampu berkata “I don’t know” dan “I’m not involved!” apabila ditanya.

Pergerakan Pemuda UMNO, telah muncul sebagai pergerakan komedia de-arte (atau membawa maksud komedi improvisasi yang bermula sekitar abad ke-16 di Itali. Pelaku (bukan pelakon) diberikan senario di dalam bentuk outline dan akan mempersembahkan persembahan mereka) dewasa ini. Penulis ada sebab dan alasan untuk mengatakan begini.

Mengapakah pergerakan ini secara membabi buta mengeluarkan kenyataan seperti yang disiarkan di dalam Utusan Malaysia 28/8/2006? Berikut ialah petikannya.

Pergerakan Pemuda UMNO meminta pihak tertentu menghentikan tekanan terhadap Naib Ketua pergerakan itu, Khairy Jamaluddin berhubung kenyataannya baru-baru ini yang dikatakan tidak disenangi oleh MCA. Ketuanya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pergerakan itu tidak akan tunduk dengan desakan mana-mana pihak yang menggesa Khairy memohon maaf secara terbuka.

Menurut beliau, Khairy sebelum ini telah menjelaskan bahawa isu tersebut timbul ekoran salah faham beberapa pihak dan ia tidak perlu diperbesarkan sehingga mencetuskan polemik politik yang baru.

“Kenapa perlu desak minta maaf lagi dalam keadaan Khairy kata perkara itu merupakan salah faham. Saya cukup marah... apa ini? Ada yang hendak mengambil kesempatankah?

‘‘Saya ingin tegaskan, Pemuda UMNO tidak bersikap baling batu sembunyi tangan, sebaliknya kita baling batu dan kita tunjuk tangan kita. Kita akan pastikan ia sampai kepada sasaran kita,” tegasnya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Kuala Selangor, di sini hari ini.”


Mereka perlu tahu bahawa kesilapan “beruk” ini ialah dia mengeluarkan kenyataan yang lebih kepada retorik sahaja dan bukannya mempunyai sebarang niat untuk merapatkan barisan di dalam parti Barisan Nasional! Apakah dengan mencabar (hakikatnya kenyataan “beruk” ini seolah mencabar parti MCA) dan mengeluarkan amaran, kepada parti kedua terpenting di dalam Barisan Nasional, “beruk” ini akan dianggap sebagai jaguh parti UMNO?

Lupakah “beruk” ini tentang consensus yang telah dipersetujui oleh parti-parti yang ada di dalam Barisan Nasional (sebelum ini ia dikenali sebagai Perikatan) ini? Ataupun mungkin “beruk” ini lupa atau mungkin tidak tahu? Ketua pergerakan Pemuda, Hishamuddin Hussien, seorang pemimpin “tidak cerdik” menambahkan lagi ketegangan di dalam isu ini apabila dia dengan berhemahnya berkata kesemua cawangan pergerakan Pemuda menyokong tindakan “beruk” ini!

Mungkin dia benar-benar tidak cerdik atau dia terlupa bahawa ada kumpulan Pemuda yang tidak menyokong kepimpinan sekarang, seperti apa yang dicerminkan oleh Pergerakan Pemuda Petaling Jaya Utara pada 13hb Ogos lalu apabila mereka menganjurkan satu majlis dialog bersama Tun Dr. Mahathir. Dan semua tahu di dalam majlis itu ramai yang menyokong ucapan-ucapan Tun Dr. Mahathir. Jadi, di manakah letaknya sokongan yang kononnya diberikan oleh semua perwakilan Pemuda?

Nazri “the bulldog” Aziz, seperti biasa meminta supaya “beruk” ini jangan tunduk kepada gesaan dan desakan MCA. Kononnya, demi maruah UMNO. Penulis hairan, sejak bilakah maruah UMNO ini diletakkan ke atas seorang pemuda yang baru berusia 30 tahun dan baru sahaja 6 tahun menganggotai UMNO. Bukan itu sahaja, kemenangannya sebagai Naib Ketua Pemuda juga dilihat sebagai kemenangan haprak!

Penulis ingin juga menyentuh tentang terminologi terbaru Tun Dr Mahathir, selain daripada terminologi beliau seperti haprak, half past six dan yang terbaru, pariah! Berikut ialah petikan dari New Straits Times 28/8/06 ;

From being a former prime minister and Umno president to a pariah, this is how Tun Dr Mahathir Mohamad described his situation nowadays.

Dr Mahathir, who once ruled the party and the nation for 22 years, said he was insulted that the party was now trying to gag him. And he was upset at what he deemed a new party culture whereby those who wished to speak up were censored and heaped with insults.

"This seems to be the new party culture. They prevent members from speaking up and only those who support them get to speak. I am the former party president yet they don’t want me to talk to the members. I can’t even meet them. Universities are barred from inviting me and newspapers are prevented from reporting about me.

"I am becoming a pariah in the party," he said at the Sultan Abdul Halim airport here.

Seorang bekas Presiden, bekas Perdana Menteri selama 22 tahun telah menganggap dirinya sebagai seorang pariah. Menurut kamus Dewan, pariah bermaksud “orang atau kasta dari golongan yang paling rendah (dalam agama Hindu)”. Adakah beliau telah meletakkan diri beliau sebegitu, atau ianya satu kenyataan merajuk?

Penulis ingin merujuk kepada persidangan Agung MCA baru-baru ini. Turut kelihatan di atas pentas, bersama dengan Presiden MCA Datuk Seri Ong Ka Ting dan Timbalan Presiden Datuk Seri Chan Kong Choy ialah bekas Presiden dan Timbalan Presiden, YABhg Tun Dr. Ling Liong Sik dan Tan Sri Lim Ah Lek.

Lihatlah bagaimana MCA memartabatkan bekas pemimpin mereka. Walaupun umum tahu MCA dahulu pernah berpecah kepada Team A dan Team B, antara Tun Dr Ling dan Tan Sri Lim, namun demi pembangunan sosial, hak dan kesatuan sejagat bangsa Cina mereka sanggup bury the hatchet (José, ia bermaksud melupakan segala persengketaan!). Penulis dapat lihat di sini kematangan politik kaum Cina yang bagi penulis patut dicontohi oleh parti-parti politik yang lain (khususnya UMNO!)

Tidakkah UMNO merasa malu, kerana sebuah parti yang berasaskan kepada kaum Cina, parti MCA lebih pandai dan tahu menunjukkan rasa hormat mereka kepada bekas pemimpin mereka. Semua sedia maklum bahawa kaum Cina cukup menghormati kaum tua dan mereka amat menyanjungi kaum tua ini kerana bagi mereka, tanpa yang tua tidak akan ada yang muda.

Tetapi nampaknya, parti UMNO yang kononnya memperjuangkan agama Islam dan bangsa Melayu tidak mencerminkan dengan apa yang diajar oleh agama dan adat bangsa kita iaitu menghormati yang tua, walaupun apa yang berlaku.

Penulis ingin mengingatkan lagi para pembaca blog Bacalah (José, itupun jika ada!) bahawa penulis bukanlah seorang yang mengampu bekas Perdana Menteri dan menyokong beliau membabi buta (tidaklah seperti pemimpin sekarang yang terus menyokong Perdana Menteri walaupun dia telah menggadai maruah negara kita!).

Tetapi penulis menyokong beliau atas dasar menghormati jasa-jasa dan mengenang tentang perjuangan yang telah beliau lakukan kepada negara selama ini. Siapalah kita 22 tahun sebelum ini, jika tidak kerana Tun Dr. Mahathir yang telah menjadikan negara kita lebih maju, moden dan progresif jika dibandingkan dengan negara-negara Islam yang lain.

Walaupun dibuat perbandingan antara negara seperti Turki (yang diragui status negara Islamnya), negara kitalah di antara negara Islam yang tidak perlu tunduk kepada Amerika Syarikat, jika dibandingkan dengan Iraq mahupun Arab Saudi. Dalam pada itu, penulis juga tidak sanggup negara kita menjadi pariah kepada negara lain sehingga kita hilang maruah agama, bangsa dan agama kita sendiri.

Penulis tidak kisah jika Perdana Menteri a.k.a the lame duck a.k.a the zero Prime Minister memilih untuk tidak memberikan sebarang komen tentang tuduhan-tuduhan yang dilemparkan oleh pembangkang dan membiarkan menteri berkenaan menjawab setiap tuduhan (penulis tidak pasti samada ini tindakan paling tidak cerdik atau sebaliknya)!

Pemilih juga tidak kisah jika Perdana Menteri a.k.a the lame duck a.k.a the zero Prime Minister memilih untuk berkata dengan angkuhnya bahawa dia Perdana Menteri dan dia berhak menentukan arah tuju negara (tidakkah ini satu bentuk keegoan dan bentuk keangkuhan yang dilarang oleh agama Islam? – bukan Islam hadhari!) kerana ini secara tidak langsung mencerminkan bagaimana songsangnya ajaran sebenar Islam Hadhari dari ajaran Islam sebenar!

Tapi apa yang penulis kisahkan ialah perlunya kita menghormati orang yang lebih tua daripada kita dan yang paling penting ialah perlunya kita memberikan ruang kepada golongan yang lebih berpengalaman membuat teguran kerana tanpa golongan ini, tidak mungkin kita akan menjadi Perdana Menteri, ketua pegawai eksekutif mahupun menjadi Ketua Pemuda!

Perlukah kita mengkaji semula ajaran Islam yang telah kita anuti selama ini atau perlukah kita bertanya kepada diri kita, adakah wujud Islam Hadhari pada zaman nabi? Atau adakah ianya sekadar polemik politik semata-mata dari seorang Perdana Menteri yang tidak cerdik dan hanya menantikan masa untuk disingkirkan mahupun dicabar jawatannya?

Kita Kan Tersesat Pabila Malam Menjemput Bulan Semula Ke Sangkar Waktu – The Salam Connection

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

APAKAH AVM DAN BENARKAH ANDA HANYA MENGALAMI MIGRAIN?

MENANGGUK DI AIR YANG KERUH

PEMIKIRAN KREATIF