Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2006

SEKOLAH PONDOK, OXFORD AND CAMBRIDGE

By – Hesmel Faznee Ahmad Faisal

Currently, everybody is talking about the most prominent college in the world; The Oxford and Cambridge College. Even the most common person in the street, from Jalan Tunku Bendahara, Kulim Kedah, up to Glomac Business Centre, Kelana Jaya Selangor talks about it. Obviously everybody is wondering, whose places I had mentioned earlier, but just let me share some points about it. The first one is where I come from (actually, tang Jalan Tunku Bendahara tu rumah aku daa….) and the later is where my office is located (I will not disclose where exactly my office is, for the sake of my safety – selalu sangat kutuk Kerajaan, kang tak pasal penulis masuk I.S.A!)

Before I continue with the article, I wish to ponder about the history of the Oxford and Cambridge College or University (sometimes I wonder why the Americans always refer University as College). The University of Cambridge (often called Cambridge University, or just Cambridge), located in Cambridge, Englan…

CEPAT MELATAH ATAU CEPAT MEMBODEK? PERSOALAN YANG MENARIK..

Oleh – Hesmel Faznee Ahmad Faisal

Kadangkala, kita sering tertanya di manakah letaknya paksi hidup? Atau mungkinkah kita bertanyakan kepada diri kita apakah itu kehidupan? Kehidupan itu perlu ada pengertiannya, begitu juga perlunya kita untuk mengetahui tentang kehidupan ini.

Namun, pokoknya adakah kehidupan itu sering memberikan sesuatu yang menjamin masa depan kita ataupun adakah kehidupan kita ini menjamin kehidupan kita di alam nan lagi satu?

Ini bukanlah sebuah artikel yang ingin mencungkil tentang pengertian kehidupan. Sebagaimananya kita menterjemahkan kehidupan ini ke atas kanvas-kanvas takdir, begitu juga takdir ini perlu juga dipersoalkan. Ini adalah kerana setiap perkara itu, ada ujud dan keujudannya. Biarpun Tuhan telahpun menentukan takdir seseorang itu, tapi ini tidak bermakna kita harus menyerahkan diri kepada takdir semata-mata sahaja.

Loh Mahfuz, itulah yang sering dikaitkan dengan persoalan ini. Namun perlukah kita bertanyakan kepada diri kita tentang jasa kita kepada bu…

Kontroversi Hudud

Oleh: Kassim Ahmad

Apakah Hukum Hudud?
Bahagian I
Nampaknya, di kalangan umat Islam, ada banyak kekeliruan dan salah faham tentang apa yang dipanggil hukum hudud. Ini kerana umat Islam sendiri berbeza pendapat tentang pengertian dan konsep negara dan undang-undang Islam.

Dua aliran fikiran besar wujud. Pertama, aliran tradisional, yang menerima sebagai mutlak rumusan-rumusan ijtihad yang dibuat oleh ahli-ahli hukum dan teologi klasik dalam abad-abad kedua dan ketiga Islam dan yang terkandung dalam kitab-kitab fiqah dan kalam. Ini dinamakan sikap taklid dan merupakan halangan yang paling besar terhadap pembaharuan undang-undang dalam Islam. Kedua, aliran moden, yang menyarankan supaya rumusan tradisional ini dinilai semula dengan satu ijtihad baru berdasarkan ajaran-ajaran Quran dan Hadis sahih dengan mengambilkira perkembangan-perkembangan moden. Inilah anjuran pembukaan semula pintu ijtihad yang dianjurkan oleh tokoh tajdid Mesir, Sheikh Muhammad Abduh, pada akhir abad ke19 dan awal abad…

A STUPID NOTE FOR THE P.M

By - HESMEL FAZNEE AHMAD FAISAL
Pak Lah has done it again. Creating another problem. I don’t know why I love to talk politics lately, especially the clashing debacle between Pak Lah a.k.a Prime Minister and Tun Dr. Mahathir Mohamad.

I thought the tension between these two has been laid down a bit, after Pak Lah a.k.a Prime Minister has agreed to “answer” all Tun’s question but, the question is, why it is not being answered by the Prime Minister himself, and why he he had asked his respected ministers who is responsible on each of the issues raised to answer those 1 million ringgit questions!?

Gossip, stories and many more are circulating aroung our generous, carved for rumours society, about how Pak Lah runs the country and how he overcome all problems, especially problems with Tun Dr. Mahathir. We are not looking from a single angle, but many angle especially from the economical stability and the investor’s confidence towards our country.

Recently, every corners of UMNO’s divisions have …

THE REPLICA OF THE SANCTIFIED SCAPEGOAT

We all have known,
The divine and the divide,
It is just an excuse to hide,
The mistakes of the fraudulent curiosity,

He who laughs first sighs last,
We are all prisoners of the bemired geek,
Protecting his innocence by pretending meek,

By the froth and the tenacious insanity,
Who would like to escape?
The darkness side of the ridicule side of his,
To the mild and the soft hearted faux pas?

Could they be?
Do they understand?
Who are they?
Who are they?

When the war babies,
Crying merciless from the savageness of war,
When we had forgotten,
The war is not over,

Save our breath to respire,
So that we’ll forget all the desire,
That trapped us between the borders of fire,
When the border was melt by conspire,

We have been told,
To be gathered for the special feast,
However, they poisoned us,
With the assiduous weed and the lethargic rice,

Let us slaughter the scapegoat,
For we are already been told about the commemoration,
And the spoon of live is provided us all,
To scoop up all the left-over of the plundered life,

Di…

A JOURNEY THAT OPENS UP MY THOUGHT..

By - HESMEL FAZNEE AHMAD FAISAL
I was in Penang recently, attending a discussion cum meeting, organized by Forum Iqra or Foriq on which I am the vice president for the organization and Dr. Kassim Ahmad (some thinks he is the last Malay intellectual in our society, which I leave for BACALAH readers to decide on it) is the President. Among those who attended the “special” meeting were Nik Aziz (not to be confused with Nik Aziz, the Kelantan MB), Vice Head of Information for parti Keadilan Rakyat (PKR), Astora Jabat, editor for Al-Islam, the controversial magazine and few of FORIQ’s committee members.

I refused to reveal issues raised during the meeting, as it might be a bit sensitive for the society to digest at. The topic touches on matters about heaven and hell from the perspective of the world and the hereafter. Let me just share a bit on the issues raised. According to Dr. Kassim Ahmad, akhirat or the hereafter happens in this world and not in other universe. This is the only point wh…

SABARLAH TUN...

Oleh - Hesmel Faznee Ahmad Faisal
Seperti yang telah dijangkakan, Datuk Seri Abdullah Badawi, a.k.a Perdana Menteri a.k.a Pak Lah tidak merasa apa-apa dan tidak merasa terancam, mengancam dan diancam oleh marah-marah dan jugak kecaman yang dibuat oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad. Ramai yang berpendapat “ngauman seekor singa tiada taring” tidak patut diambil perhatian tetapi jika perumpamaan ini hendak digunakan tentang haiwan, penulis rasa “haiwan” yang dimasukkan ini bukannya singa yang tiada bertaring tetapi “ular sawa” yang masih kuat belitannya!

Tun Dr. Mahathir nampaknya terperangkap di dalam percaturan keadaan. Ramai yang mula menyamakan beliau seperti Almarhum Tunku Abdul Rahman dan Allahyarham Tun Hussien Onn, sewaktu Tun berada di tampuk pemerintahan. Pada waktu itu, Allahyarham Tunku dan Tun Hussein acapkali mengkritik dasar-dasar yang telah dilakukan oleh Tun. Namun tak ramai yang tahu atau mungkin terlupa bahawa secara dasarnya Tun Hussein Onn tidak mahu memilih Tun Dr. Mahathi…

TUN MARAH KAAA..?

Oleh – Hesmel Faznee Ahmad Faisal

Tun Dr. Mahathir marah lagi. Tapi kali ini beliau betul-betul marah. Siapa yang tak takut kalau beliau marah. Dulu mungkin orang takut, sekarang marahnya persis seorang tua yang marahkan cucunya (teringat penulis filem X-Men 3, yang penulis tengok baru-baru ini, apabila Magneto hilang kuasanya dan masa scene akhir filem itu, beliau ditampilkan sebagai seorang tua yang telah hilang kuasa dan bermain catur) dan seorang tua yang grumpy nya masih lagi menyengat! Semenjak Tun bersara, beliau kerap marah atau merasa panas dengan isu-isu yang berlaku sekarang (sabaq-sabaq la Tok Det noo…depa memang Melayu, yang mudah lupa!)

Banyak akhbar menyiarkan kegusaran Tun secara terbuka kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Badawi. Ada yang menyiarkannya dari sudut yang berunsur political vendetta dan ada yang menyiarkannya dari sudut sensasi. Apa yang menarik perhatian penulis ialah bagaimana akhbar The New Straits Times (NST) menyiarkan gambar besar Tun dari sud…

Mengapakah Drama Peran karya Datuk Noordin Hassan ditulis?

Oleh - Hesmel Faznee Ahmad Faisal
Menurut penulis di dalam buku autobiografinya “Saya Di Hujung Kota”, beliau ingin menunjukkan tentang sifat manusia dan tingkahlaku mereka yang pelbagai. Masyarakat masih lagi berada di dalam kepercayaan-kepercayaan yang bertentangan dengan ajaran Islam. Beliau mendapat ilham melalui pengalamannya berubat secara tradisional. Ini dinyatakan seperti berikut ; Pak Arif tidak ubah seperti pawang-pawang atau shaman yang kita dapati di dalam beberapa kebudayaan terutama sekali didalam kalangan kaum primitif. Mereka ini mempunyai kebolehan yang tertentu dan khusus. Mereka kononnya berkuasa menyeru roh-roh, hantu jembalang dan boleh sampai ke alam ghaib dan dimensi yang luar biasa. Lazimnya mereka mengubat dengan cara yang boleh “menghiburkan”, penuh kekaguman yang boleh merangsangkan pemikiran, kepercayaan dan khayalan.
Ingatan ini menjadi pengerak kepada saya untuk menggunakan topeng yang mengagumkan di dalam Peran. Dr. Shrinker seorang psikatris. Ada kena m…

RINDU DALAM KERINDUAN

Gelora rindu muncul lagi,
Tak bisa untuk ku mengesan,
Usul asal menembusi tembok perasaan,
Yang memenjarakan perasaan gelisah,

Selagi kau bernama kekasih,
Selagi itulah rindu ini merasa rindu,
Ku kira ada penentuan untuk segala penentuan,
Dan segalanya menjadi nyata,

Biar setinggi mana bisa ku memanjat,
Gunung perasaan yang berbukaukan ujian,
Dalam resah bisa ditahan semuanya,
Perasaan rindu,

Sebenarnya aku hanyalah,
Mangsa kepada kesyahduan sendu,
Kalau bisa ingin ditukarkan,
Kekaburan menjadi penawar,

- 2001-

SUREALISME

Oleh - Hesmel Faznee Faisal Fahaman surrealisma ini muncul di Zurich dalam tahun 1916. Istilah ini diperkenalkan oleh Guillaume Appollinaire pada tahun 1917 dalam subtitle dramanya –Les Mamales de Hresias- “ A surealist Drama”. Ia adalah berdasarkan atas kepercayaan dalam kenyataan (reality) yang lebih tinggi mengenai sesuatu pertalian tertentu yang dahulunya diabaikan, dalam mimpi-mimpi yang kuasanya tidak terbatas, dalam mainan fikiran yang tidak diarahkan. Andre Breton – menggambarkan percubaanya terhadap penulisan yang lahir dalam mindanya tanpa berfikir dan olahan awal pada 1919.

1920 Breton bersama beberapa orang pelukis dan penulis Dadaisma berkumpul di Paris dan akhirnya pada tahun 1924 manefesto Surrealisma yang pertama di perkenalkan.di mana konsepnya “ada alam lain yang lebih besar dari alam biasa ini.” Dalam manefesto ini surrealism telah dilihat sebagai aktiviti yang pada dasarnya mengenai penyair-penyair; catan telah diletakan di bahagian bawah. Breton tidak memikirkan k…

BERSAMAMU, KITA BERJALAN..

Oleh – Hesmel Faznee Ahmad Faisal

Program Bersamamu di TV3, yang disiarkan pada setiap hari Isnin jam 8.30 malam akan senantiasa membuatkan penulis menitiskan airmata. Menitiskan airmata yang pilu. Nah, apalah salahnya penulis menitiskan airmata kerana menonton rancangan itu dari menitiskan airmata apabila ada peserta A.K (Akademi Khayalan) tersingkir ataupun membaca berita artis kita putus tunang atau bercerai.

Tidak, penulis tidak mempunyai sikap selective di atas setiap insiden yang berlaku tetapi penulis sekadar mengenangkan nasib orang kita (Melayu ka, Cina ka, India ka, kita semua orang Malaysia bukan?) yang mudah bersimpati terhadap perkara-perkara yang agak simplistik! Sebenarnya penulis lebih merasa ralat bila mengenangkan nasib mereka-mereka, golongan miskin lagi daif dipaparkan di dalam rancangan Bersamamu itu. Mengapakah perkara ini masih ada dan masih berlaku? Di mana salahnya? What went wrong?Sebenarnya, adakah mereka ini benar-benar terbela nasib mereka menerusi rancangan…

Antara Tragedi Oktober dan Tragedi Bikin Sendiri

Oleh - Hesmel Faznee Ahmad Faisal Sebuah tragedi telah berlaku. Tragedi yang menimpa sebuah kampung di Hulu Kelang. 4 nyawa terkorban di dalam tragedi tanah runtuh di situ. Di Kampung Pasir, Hulu Klang, namun yang lebih menyedihkan ialah kebanyakan yang terkorban pada tragedi itu ialah ratanya pendatang tanpa izin Indonesia.

Mengapakah penulis menulis dan berbunyi agak ironi di dalam perenggan terakhir itu? Puncanya ialah kerana bagaimanakah kampung tersebut boleh didirikan di atas tanah haram dan sehingga ke hari ini tiada siapa yang tahu tentang kampung itu (Jika tidak kerana tragedi itu, penulis yakin sehingga ke tahun depan tiada siapa yang akan tahu tentang kewujudan kampung itu!)

Maka datanglah golongan Samaritan Malaysia, yang datang menghulurkan bantuan kewangan dan juga harta benda (Siapa cakap orang Malaysia kedekut!? Mereka lebih murah hati kepada orang asing dari orang tempatan, bukan?) Maka datanglah pegerakan Pemuda UMNO memberikan bantuan kewangan dan perkakasan penting, s…